Op donderdag 9 maart 2023 vond de jaarlijkse regionale culinaire vakwedstrijd plaats voor verschillende vmbo-scholen uit Noord-Holland. College de Brink was dit jaar de gastlocatie voor dit bijzondere evenement.

Een plekje in de landelijke finale van de Culinaire Vakwedstrijden voor vmbo-scholen. Dat stond er op het spel voor vijf scholenteams met koks en gastheren en -vrouwen uit Noord-Holland.

Wedstrijdonderdelen

Ieder wedstrijdteam bestond uit drie leerlingen; twee koks en een gastheer/gastvrouw. Voor College de Brink zijn dat Pien de Coo en Sterre Mak, zij vormen samen het keukenteam. Isa van der Waarden vertegenwoordigd de school als gastvrouw.

De koks verzorgen een viergangenlunch en een amuse voor zes personen: één voor de jury, één voor de showtafel en vier voor genodigden.

De vmbo-scholen die dit jaar meededen aan de 18e editie van de Culinaire Vakwedstrijden zijn: College de Brink (Laren), Newton College (Hoorn), Spaarne College (Haarlem), van der Meij College (Alkmaar) en Hubertus & Berkhoff (Amsterdam).

Vakkundige jury

De vmbo-leerlingen worden deze dag beoordeeld door een vakkundige sterren jury. In de keuken bestaat de jury uit Frans Bon, Raimond van Bavel en Barry de Back Ze beoordelen de kookteams onder andere op kooktechniek(en), kennis, smaak en hygiëne. Bij de gastheren en -vrouwen jureren Peter Bruins en Kim Poortman. De juryleden in de bediening zullen beoordelen op techniek, kennis en gastvrouw/gastheerschap.

Prijzen

De winnaars van de regionale voorronde mogen meedoen aan de landelijke finale welke later dit jaar plaatsvindt. En ze mogen zich natuurlijk een jaar lang ‘beste kookteam’ en ‘beste gastheer/-vrouw’ van Noord-Holland noemen. Ook zijn er prijzen voor de nummers 2 en 3 en is er een wisselbeker voor de best presterende school. Daarnaast ontvangen alle deelnemende leerlingen een aandenken aan deze bijzondere wedstrijd.